Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου σε 5 βήματα

Πώς να επιλέξω γυαλία ηλίου σε 5 βήματα

Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου σε 5 βήματα

 

Αν το σχέδιο σας  για να επιλέξετε γυαλιά ηλίου είναι να σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και να δοκιμάσετε όλα τα γυαλιά του μαγαζιού, τότε αυτός ο οδηγός θα σας πάει σίγουρα σε άλλο level. Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι ο δείκτης UV, η αντοχή, η διαπερατότητα των φακών στα γυαλιά ηλίου; Μήπως έχετε αναλογιστεί τι σχήμα έχει το κεφάλι σας και το πρόσωπο σας; Στα παρακάτω 5 βήματα θα μάθετε πως να επιλέξετε, τα σωστά γυαλιά ηλίου, όχι μόνο από άποψη ομορφιάς αλλά και προστασίας!

Βήμα 1 : Επιλογή γυαλιών ηλίου με προστασία

 • Προστατέψτε τα μάτια σας! Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα μάτια μας, όπως καταρράκτη, εγκαύματα ή ακόμα και καρκίνο.

 • Αν θέλετε τα γυαλιά ηλίου σας να σας προστατεύουν πραγματικά από αυτούς τους κινδύνους, ψάξτε για ένα ζευγάρι γυαλιών με φίλτρο προστασίας τουλάχιστον 99% από τις UVB και 95% από τις UVA ακτίνες. Συνήθως φέρουν την ένδειξη UV 400 που σημαίνει ότι έχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UV.uv 400 προστασια φακων γυαλιων ηλιου

 

Βήμα 2 : Επιλογή σωστής κατηγορίας γυαλιών με βάση την διαπερατότητα τους

 • Ο φακοί χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα την διαπερατότητα τους από το φως, δηλαδή το πόσο ανοιχτόχρωμος ή σκουρόχρωμος είναι ο φακός, προσοχή δεν έχει καμία σχέση η διαπερατότητα με την προστασία από τηv UV ακτινοβολία που προαναφέραμε στο βήμα 1. Η διαπερατότητα έχει να κάνει με το πόσο εύκολα η δύσκολα μπορούμε να βλέπουμε σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες.

 • Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην κατηγορία 3 : Σκοτεινό φίλτρο, διαπερατότητα 8-18%, για ηλιόλουστο καιρό

  Κατηγορία 0 Διαπερατότητα 80 – 100% Προορίζονται για χρήση τη νύχτα
  Κατηγορία 1 Διαπερατότητα 43 – 80% Ιδανικά γα χρήση στη συννεφιά
  Κατηγορία 2 Διαπερατότητα 18 – 43% Ιδανικά για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε συνθήκες ελαφριάς συννεφιάς
  Κατηγορία 3 Διαπερατότητα 8 -18% Ιδανικά για ηλιόλουστο καιρό
  Κατηγορία 4 Διαπερατότητα 3 – 8% Για χρήση σε ακραίες συνθήκες και μεγάλα υψόμετρα

 κατηγοριες γυαλιων ηλιου

Βήμα 3 : Επιλογή σωστού χρώματος φακού

 1. Το χρώμα του φακού δεν θα πρέπει να επιλέγετε βάση το τι μας αρέσει, αλλά με το τι χρήση θα τους κάνουμε. Το χρώμα του φακού επηρεάζει στο πως αντιλαμβανόμαστε την αντίθεση των αντικειμένων και την διαφοροποίηση των χρωμάτων. Κάπουα χρώματα αυξάνουν την αντίθεση των αντικειμένων που βρίσκονται στο περιβάλλων αλλά χάνουν στην ικανότητα ευκρίνειας των χρωμάτων. Η επιλογή πρέπει να γίνει βάση της χρίσης που τα θέλουμε. Για παράδειγμα αν είμαστε οδηγοί θα πρέπει να επιλέξουμε κυρίως γκρι φακούς για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε ποιο εύκολα την διαφορά των χρωμάτων οπως στου φωτεινούς σηματοδότες.   Αν από την άλλη κάνουμε κάποιο χειμερινό σπορ και θέλουμε να αυξήσουμε την αντίθεση των αντικειμένων στο περιβάλλον καλό θα ήταν να πάρουμε Κόκκινο / πορτοκαλί φακούς.

 • Γκρι φακοί μειώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς να επηρεάζει την αντίθεση ή τη νόθευση των χρώματα.

 • Καφέ φακοί ενισχύουν λίγο την αντίθεση με το φιλτράρισμα κάποιων μπλε χρωμάτων. Είναι καλή για χειμερινά σπορ και για κυνήγι σε έντονο φως.

 • Πορτοκαλί / κίτρινο φακοί ενισχύουν σημαντικά την αντίθεση, επειδή μπλοκάρουν τις περισσότερα μπλε χρώματα. Κάτι που τα κάνει πολύ δημοφιλή στους κυνηγούς για την εν λόγο αντίθεση κατά την εξέταση των στόχων ενώ ίπτανται στον ουρανό. Είναι κακοί όμως για κάποια δραστηριότητα οι οποία απαιτεί αναγνώριση χρωμάτων.

 • Κόκκινο / πορτοκαλί φακοί είναι καλό για χειμερινά σπορ, αλλά μόνο σε συννεφιά.

 • Φακοί Βιολετί είναι καλό για τους κυνηγούς που θέλουν να δουν πήλινους στόχους σε πράσινο φόντο.

 • Φακοί με χάλκινο χρώμα είναι καλοί στο να παρακολουθούν λευκά αντικείμενα με πρασινο ή μπλε φόντο. Όπως τα μπαλάκια του golf.

 • Μπλε και πράσινα γυαλιά ηλίου βελτιώνουν την αντίθεση μεταξύ κίτρινων αντικειμένων, πχ μιας κίτρινη μπάλας του τένις.

χρωαματα φακων απο γυαλια ηλιου

 

 

Βήμα 4 : Επιλογή σωστού σκελετού με βάση το πρόσωπο

 •  Ναι υπάρχουν πολλά μεγέθη και σχήματα γυαλιών, ποιο όμως σας ταιριάζει! Αυτό που πρέπει να βρειτε σε γενικές γραμμές είναι γυαλιά όπου το σχήματα τους θα κάνει αντίθεση με το σχήμα του προσώπου σας. Για παράδειγμα αν εχετε ένα στρογγυλό πρόσωπο, τα ποιο τετραγωνισμένα γυαλιά ηλίου θα δείχνουν ταιριαστά επάνω σας. Αν το πρόσωπο σας έχει ποιο έντονα ζυγωματικά, τα γυαλιά ηλίου με ελλειψοειδή σχήματα θα δείχνουν ποιο όμορφα επάνω σας. Παρακάτω θα δείτε παραδείγματα :
  σχημα προσωπου και γυαλια ηλιου

 • Σιγουρέψου ότι τα γυαλιά προσαρμόζουν καλά επάνω σου. Δοκίμασε τα και σιγουρέψου ότι δεν κουνάνε πάνω στο κεφάλι σου . Το βάρος των γυαλιών θα πρέπει να κατανέμετε ομοιόμορφα ανάμεσα στην μύτη σας και τα αφτιά σας και σιγουρευτείτε ότι τα βλέφαρα των ματιών σας δεν ακουμπάνε πάνω στους φακούς.

 • Παρακάτω θα δείτε μερικά διάσημα στιλ γυαλιών ηλίου:
 1. Mirrorshades : Τα γυαλιά καθρέπτες, σίγουρα τα έχετε προσέξει σε κάποια ταινία αμερικάνικη με αστυνομικούς.γυαλια ηλιου Mirrorshades
 2. Aviators : Ο φακός έχει σχήμα σταγόνας και έχουν λεπτό μεταλλικό σκελετό. Συνήθως τα φοράνε οι πιλότοι, οι στρατιώτες και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ :)γυαλια ηλιου Aviators
 3. Wayfarers/Spicolis : Φορέθηκαν πολύ την δεκαετία του ’50 και ’60, δοκιμάστε να ψάξετε στο google wayfarers και θα καταλάβετε τι εννοω.γυαλια ηλιου Wayfarers
 4. Teashades : Ναι σκεφθείτε τον John Lennon μικροί στρογγυλοί φακοί με λεπτό σκελετό.γυαλια ηλιου Teashades
 5. Wraparounds : Συνυφασμένα με τον αθλητισμό και τα extream sports.γυαλια ηλιου Wraparounds
 6. Oversized : συνυφασμένο με τα top models και τους αστέρες του κινηματογράφου. Για αυτούς που τους αρέσει να είναι Glamorous.γυαλια ηλιου Oversized

 

 

Βήμα 5 : Το υλικό κατασκευής των γυαλιών ηλίου

 • Ψάξτε για γυαλιά ηλίου με αντοχή στις γρατσουνιές, ειδικά αν ξοδέψετε αρκετά χρήματα για να αντέξουν περισσότερο. Ευτυχώς οι φακοί των γυαλιών ηλίου αλλάζουν στα περισσότερα μοντέλα και σε πολύ καλές τιμές, αρκεί να απευθυνθείτε στο κατάστημα οπτικών της γειτονιάς σας.
 • Οι κάλοι Φακοί  γυαλιών ηλίου πέρα από το υλικό το οποίο είναι φτιαγμένοι έχουν ενσωματωμένη και την τεχνολογία polarised οι οποία με απλά λόγια κάνει ευκρινέστερα τα αντικείμενα τα οποία αντανακλούν το φως. Φανταστείτε μια θάλασσα που ο ήλιος καθρεφτίζει πάνω της και δεν μας αφήνει να δούμε μια βαρκούλα στο βάθος του ορίζοντα, με την τεχνολογία polarised θα μπορέσουμε να την διακρίνουμε αρκετά εύκολα.

polarized φακοι ηλίου

 • Ας συγκρίνουμε παρακάτω τα υλικά
 1. Κρύσταλλο : Έχει πολύ καλή διαύγεια αντοχή στις γρατσουνιές, αλλά σπάει εύκολα και είναι αρκετά βαρύ.
 2. Πολυκαρμπονικοί – Πολυανθρακικοί:  πολύ ανθεκτικοί, πολύ καλή ευκρίνεια,  αλλά γρατζουνίζονται εύκολα.

 3. ΝΧΤ πολυερεθανης :  Ελαφρύ, πάρα πολύ ανθεκτικό, πολύ καλή διαύγεια,αλλά ακριβό

 4. Οργανικοί φακοί  : Καλή αντοχή στην θραύση, δυνατότητα παραγωγής σε πολλά χρώματα, αλλά όχι πολύ καλή ανθεκτικά και διαύγεια.

τροπος κατασκευης φακου για γυαλια ηλιου

 • Για να δοκιμάστε  τα γυαλιά ηλίου πάντα σε υπαίθριους χώρους (όχι σε κλειστά δωμάτια), κάντε έναν απλό ελέγχο  κρατώντας  τα γυαλιά ηλίου σε απόσταση περίπου 30 εκατοστά από τα μάτια σας κοιτάξτε ένα αντικείμενο, αν το είδωλο που βλέπετε δεν είναι θολό και δεν τρεμοπαίζει τότε μάλλον είναι καλής ποιότητας οι φακοί ηλίου.

 

Tags

Μπορεί επίσης να σας αρέσει ...

Μία σκέψη για “Πώς να επιλέξω γυαλιά ηλίου σε 5 βήματα”

 1. Avatar Ο/Η Κόκος λέει:

  Μπράβο, πολύ λεπτομερής το συγκεκριμένο άρθρο. Εδώ και καιρό έψαχνα πληροφορίες σχετικά με τα γυαλιά ηλίου και το συγκεκριμένο άρθρο μου προσφέρει όλα όσα ήθελα να μάθω.
  Συνεχίστε την καλή δουλειά…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Κολιέ μπουκαλάκια
Σκουλαρίκι μύτης
Διπλό Κέρατο
Boho κοσμηματα
Χειροποίητα σφυρήλατα βεράκια

Follow Us

Newsletter

"Γράψου ΤΩΡΑ στο newsletter για να λαμβάνεις πρώτη τα νέα από το πιο στυλάτο γυναικείο blog"

*Μπορείτε να απεγγραφείτε ό,τι ώρα θέλετε.